bridges

Проект «Містки громадської активності», фінансувався Європейським Союзом та впроваджувався Центром культурного менеджменту (Львів) у партнерстві з Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро), Українською бібліотечною асоціацією (Київ) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава).

Це дворічний проект, орієнтований на сприяння демократичним перетворенням в Україні шляхом впровадження нових, а також підтримки вже існуючих активних громадських ініціатив з особливим акцентом на невеликих містах, які виявилися найбільш уразливими в сучасних українських умовах.

Цільовою групою проекту були лідери громадянського суспільства, внутрішньо переміщені особи (ВПО) та громади невеликих українських містечок. Проект діяв у всіх регіонах України, але перевага надавалася учасникам  з Дніпровської, Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Львівської областей.

Проект зміцнив зв’язки  і співпрацю між цільовими групами, що сприяло побудові суспільного діалогу та кращому взаєморозумінню,  а також підвищило залученість місцевих спільнот до соціально-економічних змін.

Проект сприяв підвищенню ролі громадських організацій в просуванні демократичних цінностей через культуру, діалог, лідерство і мобілізацію спільнот. Це забезпечило розвиток громадської активності і толерантності, а також покращило життєві  умови внутрішньо переміщених осіб у приймаючих спільнотах.

Проект включав обміни досвідом, промоцію нових зв’язків і синергій,  розвиток підприємництва, соціально-економічний розвиток, координацію з існуючими ініціативами та співпрацю з широким колом зацікавлених сторін, субгрантинг.

Ключовими складовими проекту були :

  • Програма національних обмінів для громадських активістів, внутрішньо переміщених осіб та  людей з особливими потребами. В рамках Програми було надано 500 міні-грантів.
  • Семінари з картування громад для громадських організацій дванадцяти містечок України, яких було відібрано через відкритий конкурс у серпні 2016 року.
  • Картування ресурсів дванадцяти містечок у співпраці з місцевими громадами на базі місцевих бібліотек. Підготовлено і видано відповідний посібник з картування громад.
  • Семінари з лідерства для внутрішньо переміщених осіб.
  • Семінари з культурних і креативних індустрій для внутрішньо переміщених осіб.
  • Чотири інвестиційні ярмарки з культурних і креативних індустрій.
  • Національна кампанія солідарності з людьми, що постраждали від війни на сході України.

Сім взаємопов’язаних компонентів проекту сприяли демократизації українського суспільства, міжрегіональній інтеграції та створенню соціально-економічних перспектив для людей, постраждалих від збройного конфлікту на сході України, зокрема малих міст.

Проект «Містки громадської активності» фінансувався Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії (США). Проект співфінансувався Польсько-Американським фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії».

nedRITA-logo-h-basic-color